A Tri Gatu klasszikus és kortárs indiai tánccsoport és műhely 2013-ban jött létre Cserepes Panni vezetésével. A táncok alapja egy dél-indiai klasszikus stílus, a tamil bharatanátjam. Ez a legősibb az indiai tánc stílusok közül, valószínűleg azért, mert a tamil lakosok törzsi táncából alakult ki. Egyrészt a dél-indiai népek közösségi drámajátékból, másrészt istenekről szóló templomi táncból, mely a XII-XIII. században élte fénykorát. A bharatanátjam technikája két részből tevődik össze: tiszta táncból és abhinajából. A tiszta tánc bonyolult lépéskombinációkra, virtuóz ritmusképleteket követő lábtechnikára épül. A lépéseket a szem, fej, kar, kézfej és láb mozgatásának összhangja teremti meg. Az abhinaja fontos elemei az arcjáték, a színészi játék és a szimbolikus kézjelrendszer (mudrák), melyek a táncban konkrét jelentésekkel ruházzák fel a tiszta táncformát, így azok történetmesélésre is alkalmasak.

Ezen kívül még más, különböző mozgás- és táncformát - indiai klasszikus és folk (radzsasztáni, odissi, kathak), hastánc, kalaripayattu, harcművészeti és kortárs tánc (pl. limon technika) elemeket – kombinálva születik meg a Trigatu mozgásrendszere.  A darabok eszköztára, stílusa folyamatosan formálódik, az alkotás folyamatában a darabok változnak, tökéletesednek. A koreográfus számára alapvető a nyitottság újabb irányzatok felé, hogy azokból merítve más, izgalmas minták és színek születhessenek. 

A Trigatu célkitűzése, az indiai és az európai tánc stílusok összeolvasztása, hogy az indiai kultúra (mondavilág, filozófia, formavilág) a hétköznapi európai emberhez, és a fiatalokhoz is érthető és hozzáférhető formában eljusson. A koreográfiákban holisztikus egységbe fűzve jelennek meg a keleti és európai kultúrák különbözőségei és hasonlóságai.
A társulat célja, hogy a táncos az előadás alatt megnyissa a nézőt, összeköthesse őt tiszta és őszinte legbensőjével, segítse őt az önismereti úton. Az extázis élménye, a tánc, mint meditáció is eszköze ennek a kommunikációnak tánc-táncos és néző között.  Az indiai tánc erre tökéletes forma, hiszen istenekről szóló templomi táncokból és közösségi, népi drámajátékból táplálkozik. A Trigatu előadása, a keleti bölcsességeket és táncművészetet átszűri a mai európai formai világon és gondolatiságon így alkotva egységet a nyugati eszmeiséggel.

 

yen

 

Darabjaink stílusuk szerint két csoportba sorolhatók:

Klasszikus és népi:

A koreográfiák zenéje és megjelenése hűen tükrözi az autentikus indiai tánckultúrát, elragadva a nézőt, hogy bepillantást nyerhessen India világának egy szeletébe.  A táncok hol könnyed és nőies - hol keményebb, virtuóz ritmusokra épülő törzsi - format öltenek. A darabok között lehetnek klasszikus bharata natyam, dél indiai népi táncok, vagy modern zenére írt klasszikus ill. népi elemekből álló táncok is.

https://www.youtube.com/watch?v=0_VvzaLpWMU

Modern:

Dinamikus, fúziós mozdulatsorok ihlette koreográfiák, melyek a klasszikusból kiindulva modern, az európai ember számára érthetőbb formában jeleníti meg az indiai tánckultúrát. A ritmust egy tempósabb, ismertebb elektronikus zene szolgáltatja, olykor kiegészítve indiai motívumokkal vagy akár hangzással, mely egy izgalmas, újszerű megvilágításba helyezi az indiai táncot.

https://www.youtube.com/watch?v=dVV7sxCm_SE


Választható darabok listája, leírással és képekkel a  www.tri-gatu-tanccsoport/darabok-leirasa  oldalon található.
Előadásunk időtartama és összetétele az fellépés igényeihez igazodik.

Felhasznált zenék: dél-indiai klasszikus zenék, Shpongle, Underworld, Prodigy, környezeti hangok, zörejek és modernizált indiai klasszikus mixek

Koreográfia: Cserepes Panni
Táncosok: Komáromi Alexandra, Szabó Tímea, Dulics Éva, Cserepes Panni

Workshop: Igény szerinti időtartamban az óra anyaga lehet: bemelegítés indiai módra, alap tartás elsajátítása, egy lábtechnikára épülő, klasszikus etűd megtanulása vagy/és játék, mesélés a kézjelekkel (mudra), indiai ritmusok (tala).


árnyékos

 

Referencia:
Csoportunk számos rendezvényen és fesztiválon képviseltette magát fellépőként.

2013

01.01. Trigatu táncstúdió és tánc csoport megalakítása

06.22. Csillebérci Alkotóház

09.21. Lukijan Musicki Színház- Szerbia- Temerin

12.22. Hátsó kapu Színház
 

2014

07.20. Bethlen Színház

08.15. Sziget Fesztivál

12.21. Bethlen Színház
 

2015

05.17. Búbánatvölgy- Jógatábor

06.21. Bethlen Színház

07.03. A Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület VI. Nemzetközi Kongresszusa

07.04. Samsara Fesztivál

08.08  Ozora Fesztivál

08.14. Sziget Fesztivál

12.13. Bethlen Színház
 

2016

05.22 . Búbánatvölgy- Jógatábor

06.19. Bethlen Színház

06.26. Tütü klub indiai fotókiállítás

06.29. Everness Fesztivál

08.12. Sziget Fesztivál
 

2017

01.08. Bethlen Színház

További tervezett fellépések 2017

06. Samsara Fesztivál

06. Bethlen Színház

07. Csángó Fesztivál

07. Burning Mountain

07. Everness Fesztivál

07. Bánkitó Fesztivál

08. Ozora Fesztivál

08. Sziget Fesztivál

08. Modem Fesztivál

09. Bethlen Színház: Sziddhárta premier