A Tri Gatu klasszikus és kortárs indiai tánccsoport és műhely 2013-ban jött létre Cserepes Panni vezetésével. A táncok alapja egy dél-indiai klasszikus stílus, a tamil bharatanátjam. Ez a legősibb az indiai tánc stílusok közül, valószínűleg azért, mert a tamil lakosok törzsi táncából alakult ki. Egyrészt a dél-indiai népek közösségi drámajátékból, másrészt istenekről szóló templomi táncból, mely a XII-XIII. században élte fénykorát. A bharatanátjam technikája két részből tevődik össze: tiszta táncból és abhinajából. A tiszta tánc bonyolult lépéskombinációkra, virtuóz ritmusképleteket követő lábtechnikára épül. A lépéseket a szem, fej, kar, kézfej és láb mozgatásának összhangja teremti meg. Az abhinaja fontos elemei az arcjáték, a színészi játék és a szimbolikus kézjelrendszer (mudrák), melyek a táncban konkrét jelentésekkel ruházzák fel a tiszta táncformát, így azok történetmesélésre is alkalmasak.

Ezen kívül még más, különböző mozgás- és táncformát - indiai klasszikus és folk (radzsasztáni, odissi, kathak), hastánc, kalaripayattu, harcművészeti és kortárs tánc (pl. limon technika) elemeket – kombinálva születik meg a Trigatu mozgásrendszere.  A darabok eszköztára, stílusa folyamatosan formálódik, az alkotás folyamatában a darabok változnak, tökéletesednek. A koreográfus számára alapvető a nyitottság újabb irányzatok felé, hogy azokból merítve más, izgalmas minták és színek születhessenek. 

A Trigatu célkitűzése, az indiai és az európai tánc stílusok összeolvasztása, hogy az indiai kultúra (mondavilág, filozófia, formavilág) a hétköznapi európai emberhez, és a fiatalokhoz is érthető és hozzáférhető formában eljusson. A koreográfiákban holisztikus egységbe fűzve jelennek meg a keleti és európai kultúrák különbözőségei és hasonlóságai.
A társulat célja, hogy a táncos az előadás alatt megnyissa a nézőt, összeköthesse őt tiszta és őszinte legbensőjével, segítse őt az önismereti úton. Az extázis élménye, a tánc, mint meditáció is eszköze ennek a kommunikációnak tánc-táncos és néző között.  Az indiai tánc erre tökéletes forma, hiszen istenekről szóló templomi táncokból és közösségi, népi drámajátékból táplálkozik. A Trigatu előadása, a keleti bölcsességeket és táncművészetet átszűri a mai európai formai világon és gondolatiságon így alkotva egységet a nyugati eszmeiséggel.

 

Darabjaink stílusuk szerint két csoportba sorolhatók

Klasszikus és népi

A koreográfiák zenéje és megjelenése hűen tükrözi az autentikus indiai tánckultúrát, elragadva a nézőt, hogy bepillantást nyerhessen India világának egy szeletébe.  A táncok hol könnyed és nőies - hol keményebb, virtuóz ritmusokra épülő törzsi - format öltenek. A darabok között lehetnek klasszikus bharata natyam, dél indiai népi táncok, vagy modern zenére írt klasszikus ill. népi elemekből álló táncok is.

https://www.youtube.com/watch?v=0_VvzaLpWMU

yen

Modern

Dinamikus, fúziós mozdulatsorok ihlette koreográfiák, melyek a klasszikusból kiindulva modern, az európai ember számára érthetőbb formában jeleníti meg az indiai tánckultúrát. A ritmust egy tempósabb, ismertebb elektronikus zene szolgáltatja, olykor kiegészítve indiai motívumokkal vagy akár hangzással, mely egy izgalmas, újszerű megvilágításba helyezi az indiai táncot.

https://www.youtube.com/watch?v=dVV7sxCm_SE

secre4

Kortárs táncszínházi előadás: Sziddhárta

Az előadás Herman Hesse: Sziddhárta című hindu regére alapozó kortárs tánc-színház, melyben klasszikus indiai tánc hagyományok és modern európai kortárs tánc stílusok keverednek. A lassú, finom, meditatív költői regény, mint egy összefogó, magyarázó iránytű, a szöveghez illő mesés és festői árnyjátékkal fogja össze a lendületes, progresszív kortárs tánc etűdöket, ellen pontozva és egyszerre kiegészítve egymást, így teremtve egységet.  A Sziddhárta egy „Buddha történet” - egy ember lelki, szellemi fejlődés történetét meséli el, végig kísérve útját, ahogy eljut az ősök hagyományainak, isteneikhez szóló áldozataitól, a tanításból, a múltból, saját magának letisztult legbelsejéhez, a tökéletes megértés állapotába, a „mostba”, a megvilágosodásba. Ezt az utat követik a táncdarabok is, melyek a klasszikusból, a hagyományosból, a régmúlt kultúrájából indulva jutnak el végül a teljesen európai modern, mai darabokig, mind tartalmukat, a felhasznált zenéket, mind a mozgás elemeket tekintve. Az árnyjátékokat és a tánc etűdöket 9 táncos valósítja meg. Míg az árnyjáték tart a háttérben, a többi táncos előkészül a következő darabra. A táncos darabokat színes, szélesvásznú „mandala” vetítés kíséri, lassú mozgású, szőnyegszerű fraktálokat jelenítve meg.

Sziddhárta trailer:  https://youtu.be/3cGg7Ttt_wQ

teljes előadás: https://drive.google.com/open?id=104GCMMsdCNbwPpSlTAqSe_cmGfKcOwYA

jatek

Workshop

Az 1 órás workshop bemelegítéssel indul jóga és modern tánc alapokon. Utána a klasszikus indiai tánc (bharata natyam) alap testhelyzetét és alap láb technikáját sajátíthatják el a résztvevők. Ezek után egy lábtechnikára épülő könnyű tánc darab tanulása következik, egy klasszikus pushpanjali, vagyis virágáldás az istenekhez. Végül a kézjelekkel (mudrák) ismerkedhetnek meg, és maguk is az egyik hindu isten Siva, Visnu, vagy Krisnává válhatnak, alakjuk és az általuk képviselt szimbólumok előhívásával.

Választható darabok listája, leírással és képekkel a  www.tri-gatu-tanccsoport/darabok-leirasa  oldalon található.
Előadásunk időtartama és összetétele az fellépés igényeihez igazodik.

Felhasznált zenék: dél-indiai klasszikus zenék, Shpongle, Underworld, Prodigy, környezeti hangok, zörejek és modernizált indiai klasszikus mixek

Koreográfia: Cserepes Panni
Táncosok: Komáromi Alexandra, Szabó Tímea, Dulics Éva, Cserepes Panni


árnyékos

Árak

Szabadon választott előadás a honlapon található klasszikus és/vagy modern darabokból, stílusukat és időtartalmukat tekintve, az egyéni ill. helyi igényeknek megfelelően alakíthatóak. Fellépti díj:  100 000 Ft. + Áfa  

Az előadás színvonala kiegészíthető extrákkal, mely tartalmazza a fénytechnikát és látványos projektoros vetítést. Fény technika: 100 000 Ft. + Áfa, Projektor: 20 000 Ft + Áfa

Sziddhárta című kortárs indiai táncszínházi előadás, árnyjátékkal, 8 fő táncossal, 1 fő fénytechnikussal: 390.000 Ft. + technika + útiköltség + Áfa

Workshop: 50.000 Ft + Áfa / alkalom

 

time2

 

Referencia
Csoportunk számos rendezvényen és fesztiválon képviseltette magát fellépőként.

2013

01.01. Trigatu táncstúdió és tánc csoport megalakítása

06.22. Csillebérci Alkotóház

09.21. Lukijan Musicki Színház- Szerbia- Temerin

12.22. Hátsó kapu Színház
 

2014

07.20. Bethlen Színház

08.15. Sziget Fesztivál

12.21. Bethlen Színház
 

2015

05.17. Búbánatvölgy- Jógatábor

06.21. Bethlen Színház

07.03. A Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület VI. Nemzetközi Kongresszusa

07.04. Samsara Fesztivál

08.08  Ozora Fesztivál

08.14. Sziget Fesztivál

12.13. Bethlen Színház
 

2016

05.22 . Búbánatvölgy- Jógatábor

06.19. Bethlen Színház

06.26. Tütü klub indiai fotókiállítás

06.29. Everness Fesztivál

08.12. Sziget Fesztivál

 

2017

01.08. Bethlen Színház

06.21 Everness Fesztivál - workshop

06.18. Bethlen Színház

08.03-04.  Ozora - workshop

08. 13. Sziget Fesztivál

12.17  Bethlen Színház

 

További tervezett fellépések 2018

01.28. Bethlen Theater: Siddharta premier

05. 25. Bakelit Multiart Center: Siddharta

06. Samsara Fesztivál

06. Bethlen Színház

07. Csángó Fesztivál

07. Burning Mountain

07. Everness Fesztivál

07. Bánkitó Fesztivál

08. Ozora Fesztivál

08. Sziget Fesztivál

08. Modem Fesztivál